بررسی تأثیر میزان سواد رسانهای مخاطبان بر انتخاب سبک زندگی متأثر از برنامههای شبکههای ماهوارهای (شبکه من و تو)
پدیدآور: محمد بنکار سال ارائه: ۱۳۹۲
توجه به سبک زندگی انتخابی افراد میتواند در تصمیمسازیهای کلان و استراتژیها و برنامههای کشور، بسیار حایز اهمیت باشد؛ زیرا با درک میزان اهمیت موضوع گسترش آموزش سواد رسانهای و تلاش برای ارتقا سطح سواد رسانهای مردم کشور میتوانیم در انتخاب سبک زندگی مناسب و مطابق با الگوی اسلامی ـ ایرانی گام مؤثری در جهت داشتن ایرانی آباد و آزاد برداریم.
این موضوع،محقق را بر آن داشت تا به این سؤال پاسخ دهد که میزان سواد رسانهای چقدر باعث میشود سبک زندگی فرد، تحت تأثیر رسانهها نباشد. شاید بهترین تعریف از مفهوم سبک زندگی همین باشد که الگویی برای کنش و متمایزکننده مردم از یکدیگر است و مواردی چون گذران اوقات فراغت، پوشش و مدیریت بدن، روابط میانفردی، نوع و شیوه غذاخوردن، کالاهای منزل و چیدمان آن، آداب و رسوم فردی و بسیاری از مواردی دیگر را در بر میگیرد.
رسانه، یکی از مواردی است که باعث شکلگیری سبک زندگی میشود و در انتخاب شیوه زندگی فرد بسیار مؤثر است. رسانهها به وسیله تبلیغات و برنامههایی چون فیلمها، سریالها و… به ما میگویند چگونه بیندیشیم، بپوشیم، بخوریم و زندگی کنیم. در این میان اگر فرد در مقابل هجمه پیامهایی که در معرض آن قرار گرفته است، مجهز به سلاح سواد رسانهای نباشد با سبک زندگیِ تبلیغشده در رسانه – که شاید اصلاً هیچیک از ابعاد آن درست انتخاب نشدهاند – روبهرو میشود. به جز مصرفگرایی و سایر مواردی که رسانهها به دنبال آن هستند استقلال فکری و عملی از فرد گرفته میشود و تبعات بسیار بدی را چه به لحاظ فردی، بلکه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به دنبال دارد.
بنابراین فرد با سطح سواد رسانهای متفاوت، سبک زندگی متفاوتی را هم خواهد داشت و اگر به افراد در جامعه، سواد رسانهای آموزش داده شود، نگاهشان به رسانهها انتقادی خواهد بود و در معرض رسانهها بیسلاح نخواهند بود و تأثیرپذیری آنان کمتر و سنجیدهتر خواهد بود. بنابراین سبک زندگی گرفته شده از رسانهها هم متفاوت خواهد بود. با توجه به منویات مقام معظم رهبری از سالیان گذشته درباره توجه به جنگ نرم، نفوذ بیگانگان و نشانهگرفتن فرهنگ و سبک زندگی جوانان و سایر آحاد ملت توجه هرچه بیشتر بر مسأله بررسی سبک زندگی افراد جامعه و هدایت به سمت سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی که برگرفته از آیات قرآن (کتابی برای همه اعصار و تمامی جوانب زندگی به عنوان راهنما و دستورعمل) و فرهنگ غنی تشیع در قالب احادیث و سیره ائمه اطهار(ع) همچنین فرهنگ چندین هزارسالهایرانی است.
در پژوهش حاضر، نمونه آماری ۳۸۴ نفر از دانشجویان دختر و پسر مقطع کاردانی و کارشناسی رشته روابط عمومی دانشگاه فرهنگ و هنر علمی – کاربردی شهر تهران هستند و پرسشنامهای برای تأثیر میزان سواد رسانهای بر سبک زندگی انتخابی متأثر از برنامههای ماهوارهای توزیع شد.