جشن طلاق؛ پدیده نوظهور در جامعه ایران
سید علی آقایی/
جشن طلاق
مدتی است که جامعه ایران با پدیدهای نوظهور مواجه شده است که متأسفانه در حال گسترش است. این معضل نسبتاً جدید، جشن طلاق نام دارد و مراسمی برای اعلام پایان یافتن یک ازدواج است و بیانکننده مجرد شدن دوباره برگزارکننده یا برگزارکنندگان مراسم است. این مراسم به شیوههای گوناگون برگزار میشود، یک یا هر دو طرف میتوانند در مراسم حضور داشته باشند. در این مراسم، کیک طلاق، تابوت حلقه ازدواج و حلقههای طلاق بریده یا شکسته شده وجود دارد. ظهور چنین پدیدهای در جامعه ایران نشانگر افزایش غیرقابلانکار پدیده طلاق در کشور است.
جشن طلاق پیش از ایران، در کشورهای اروپایی و آمریکایی وجود داشته است ولی برگزاری آن فقط محدود به کشورهای غربی نیست. در کشورهایی مانند ژاپن هم برگزاری جشن طلاق رواج دارد. مردم این کشور از طرفداران پر و پا قرص برگزاری مجلس جشن و پایکوبی برای طلاقشان هستند. در این مراسم زن با پوشیدن لباس ویژه جشن طلاق به همراه همسرش با شکستن حلقه ازدواج خود، به پیوند زناشویی خاتمه میدهد و در پایان مراسم هم از میهمانان پذیرایی میشود.
زمانی در فرهنگ ایرانی و اسلامی، نهاد خانواده یکی از مقدسترین نهادهای اجتماعی بهشمار میرفت. اگر در زندگی زناشویی یک زوج جوان کوچکترین مشکلی پیش میآمد، پیش از آنکه زن و شوهر مسیر دادگاه و محضر را در پیش گیرند و زندگی مجردی یا ازدواج مجدد را برای آینده خود برگزینند، جایگاه و تقدس خانواده را در نظر میگرفتند، اما ظاهراً این روزها، طلاق در میان خانواده نهتنها دیگر عیب و ننگ بهحساب نمیآید، بلکه کار بهجایی رسیده است که برخی برای اعلام منفورترین حلال خداوند، جشنی هم میگیرند و همه اعضای خانواده و دوستان و آشنایان را برای اعلام این خبر دورهم جمع میکنند.
البته داستان جشن طلاق هم مانند سایر القائات بیرونی، از کشورهای غربی به فرهنگ ما رسیده است. ماجرای جشن طلاق ابتدا در انگلستان آغاز شد. زمانی که زوجهای انگلیسی پس از طلاق و جدا شدن از هم و به مناسبت این حادثه مهم! دوستان و آشنایانشان را به میهمانی دعوت میکردند و برای این مجلس کیک بزرگی را که عروسکهایی از زن و شوهری که از هم جدا میشوند روی آن قرار داشت سفارش میدادند.