نگارش کتاب «آسیب‌شناسی سبک زندگی ایرانیان» اثر دکتر حمید‌الله فاضل قانع آغاز شد

به گزارش روابط عمومی موسسه سبک زندگی آل یاسین؛ به همت پژوهشکده سبک زندگی اسلامی و حمایت مرکز تدوین متون حوزه‌های علمیه، کار نگارش کتاب «آسیب‌شناسی سبک زندگی ایرانیان» اثر حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید‌الله فاضل قانع، آغاز شد.

نوشتار حاضر كه به اندازه ضرورت به مباحث كلاسیك سبك زندگی اشاره و تا حدی به دیدگاه‌‌های اندیشمندان غربی توجه كرده است، بیشتر می‌كوشد بر رویكرد آموزه‌های اسلامی متمركز شود و از این آموزه‌‌ها، الگوهایی در قالب سبك زندگی اسلامی به دست‏ ‌دهد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی آموزه‌های اسلامی و كاوش در آن برای معرفی مجموعه‌‌ای از الگوهای زندگی دینی، متناسب با فرهنگ و ویژگی‌‌های خاص جامعه ایرانی است. نیز به‌ دلیل بدیع بودن چنین رویكردی در پژوهش‌‌های دینی، اطلاق عنوان كلی «سبك زندگی» بر این مجموعه دشوار خواهد بود.

ساختار كلی این اثر در پنج فصل تنظیم شده است. حجت الاسلام دکتر فاضل قانع در فصل نخست، به كلیاتی همچون بررسی مفهومی سبك زندگی، تمایزهای آن با مفهوم فرهنگ و نقش دین در شكل‌گیری سبك زندگی پرداخته، همچنین به منابع قابل اتكا برای بررسی آموزه‌های اسلامی درباره الگوهای زندگی به طور گذرا اشاره كرده است.

در فصل دوم، بخشی از نگرش برآمده از آموزه‌های اسلامی، همچون دیدگاه اسلام درباره فطرت، هویت انسانی و معناجویی انسان برای زندگی تبیین شده است. نگارنده در فصل سوم، به برخی از ارزش‌ها و هنجارهای متكی بر آموزه‌های دینی، با تأكید بر مواردی پرداخته كه جلوه بیشتری در سبك زندگی دارد.

گفتنی است مباحث ارائه شده در فصل دوم و سوم، صبغه معرفتی پررنگی دارد، اما به عنوان پشتوانه الگوهای رفتاری و عینی قابل مشاهده در سطح جامعه، از اهمیت بازخوانی و توجه دگرباره برخوردار است.

دکتر فاضل قانع در فصل چهارم، به الگوهای عینی‌تر و ملموس‌تر سبك زندگی در حوزه‌های گوناگون فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی می‌پردازد. مباحثی مانند الگوی مصرف، اوقات فراغت، میانه‌روی در رفتار، مناسبات تولید و توجه به محیط زیست انسانی، از مهم‌ترین موضوع‌های مطرح شده در این بخش است. نویسنده این اثر بر آن است در فصل پنجم بر اساس سبك زندگی هنجاری و تجویزی ارائه شده در فصل‌های پیشین، به وضعیت موجود الگوهای زندگی در جامعه ایرانی، توجه و آن را با معیارهای برآمده از الگوهای دینی ارزیابی كند.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید فاضل قانع، تحصیلات حوزوی خود را در محضر اساتیدی همچون حضرات آیات: مصطفی اعتمادی، حسین وحید خراسانی و ناصر مکارم شیرازی پیگیری کرد. در کنار دروس متداول حوزوی تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع دکتری دانش اجتماعی مسلمین در دانشگاه باقرالعلوم پیگیری کرد. او تاکنون چندین جلد کتاب و مقاله به رشته تحریر درآورده است. «آزادی»، «علی بن موسی الرضا و سبک زندگی اسلامی در روابط اجتماعی»، «تحلیل اجتماعی رفتار دست بوسی در دوران حضور ائمه اطهار»، «سبک زندگی بر اساس آموزه‌های اسلامی»، «سبک زندگی دینی و نقش آن در کار و فعالیت جوانان»، «آینده پژوهی و جامعه مطلوب اسلامی» و «درآمدی بر سبک زندگی اسلامی» برخی از این آثار است.

مطالب مرتبط
ارسال پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.